Ηχομόνωση

Λιγότερος θόρυβος = Περισσότερη ευφορία

Το να επιλέξει σήμερα κάποιος κουφώματα με υψηλή ηχομόνωση δεν είναι πλέον υπερβολή, αλλά πολλές φορές επιτακτική ανάγκη. Η κατοίκηση κοντά σε αεροδρόμια, δίπλα σε αυτοκινητόδρομους ή στο κέντρο μεγαλουπόλεων αποτελεί μεγάλο πρόβλημα θορύβου. Πρόβλημα ίσως να αποτελεί ακόμη και η ζωή δίπλα σε θορυβώδης γείτονες, όπου πρέπει να ανέχεστε τη δική τους επιλογή μουσικής οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Το βίωμα συνεχώς ανεπιθύμητων θορύβων έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ευεξία και την ποιότητα της ζωής μας, οδηγώντας σε αϋπνία και σε έντονο στρες.


Επιστρέφοντας στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να κλείσουμε την πόρτα και να απολαύσουμε ένα ήσυχο καταφύγιο από τη φασαρία της καθημερινής ζωής. Η αντίληψη του θορύβου ποικίλλει από άτομο σε άτομο ανάλογα με την πηγή του θορύβου και την υποκειμενική ανοχή ή αποδοχή ενός συγκεκριμένου θορύβου, κάθε ατόμου. Αν ο υπερβολικός θόρυβος όμως επηρεάζει αρνητικά την ηρεμία μας, τότε η ηχομόνωση είναι μια επένδυση που αξίζει να γίνει.

Noise Affect Tiny

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΟΡΥΒΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Οι επιδράσεις του θορύβου στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πλέον ιατρικά τεκμηριωμένες και αναμφισβήτητες. Σύγχρονες μελέτες κατέδειξαν ότι οι επιπτώσεις του θορύβου είναι μεγαλύτερες από ό,τι πιστευόταν έως σήμερα, τόσο στη φυσιολογία του ανθρώπου όσο και στην ψυχολογία του ατόμου με συνέπειες στις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι επιπτώσεις του αστικού θορύβου στην υγεία προκαλούν ακούσιες απαντήσεις στο ενδοκρινικό σύστημα, καρδιαγγειακό σύστημα, γαστρεντερικό, αυτόνομο και κεντρικό νευρικό σύστημα και στο επίπεδο βιοχημείας του κυττάρου. Είναι ενδεικτικό ότι ο θόρυβος, ως ανεπιθύμητος ήχος, διεγείρει το συμπαθητικό σύστημα του αυτόνομου νευρικού συστήματος και σαν τελικό αποτέλεσμα έχουμε την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, του μεταβολισμού και των αναπνοών. Οι διαταραχές σε αυτές τις λειτουργίες εκδηλώνονται με κεφαλαλγία, ναυτία, υπέρταση, συσπάσεις μυών, νευρικές εκδηλώσεις, συγκινησιακό stress, κόπωση και κατάθλιψη, έκκριση επινεφρίνης και άγχος, ταχυκαρδία και διαταραχές στις ψυχοσωματικές και ψυχολογικές αντιδράσεις οι οποίες είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Το επίπεδο χοληστερίνης στο αίμα αυξάνεται, ενώ αντίθετα ελαττώνεται όταν ο θόρυβος μειώνεται. Μία από τις πιο καταστροφικές δράσεις της ηχορυπάνσεως στην ποιότητα της ζωής μας είναι η διατάραξη της ψυχικής μας ισορροπίας. Βαθείς ή οξείς, απότομοι ή συνεχείς, ληστεύουν την γαλήνη του μυαλού μας, τεντώνουν τα νεύρα μας.


Αυτές οι επιπτώσεις στην υγεία, με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνικά μειονεκτήματα, μειωμένη παραγωγικότητα, μειωμένη απόδοση στη μάθηση, απουσίες στο χώρο εργασίας και το σχολείο, αυξημένη χρήση ναρκωτικών, ατυχήματα, επιπρόσθετο βάρος για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και απώλεια της αξίας των ακινήτων.

Sound Waves

Τί είναι ο ήχος;

Ήχος είναι μία μορφή ενέργειας που δημιουργείται από δονήσεις. Το ανθρώπινο αυτί αντιλαμβάνεται δονήσεις από 40Hz έως 20KHz και τις ερμηνεύει ως ήχο.

Τί είναι τα ηχητικά κύματα;

Όταν οποιοδήποτε αντικείμενο δονείται, προκαλεί κίνηση στα σωματίδια του αέρα. Αυτά τα σωματίδια προσκρούουν στα διπλανά σωματίδια, κάνοντάς τα και αυτά να δονούνται προσκρούοντας και εκείνα στα διπλανά τους κ.ο.κ. Η κίνηση αυτή, που ονομάζεται ηχητικά κύματα και συνεχίζεται μέχρι να ξεμείνει από ενέργεια.

Sound Waves Length Tiny
Sound Waves Frequency Tiny

Τί είναι η συχνότητα του ήχου;

Ο ήχος μπορεί να αναπαρασταθεί ως ένα μείγμα ημιτονοειδών κυμάτων διαφορετικών συχνοτήτων. Στο διπλανό σχήμα, τα κάτω κύματα έχουν υψηλότερες συχνότητες από τα επάνω.

Τί είναι ο θόρυβος;

Ομοιόμορφες συχνότητες ήχου με σταθερά επαναλαμβανόμενα ηχητικά κύματα παράγουν μουσικές νότες. Όταν οι δονήσεις είναι γρήγορες (υψηλή συχνότητα), δημιουργείται μία υψηλή νότα, ενώ όταν οι δονήσεις είναι αργές (χαμηλή συχνότητα), δημιουργείται μια χαμηλή νότα. Αντίθετα μπερδεμένες ανομοιόμορφες συχνότητες με ακανόνιστα ηχητικά κύματα δημιουργούν ενοχλητικό θόρυβο.

Sound Noise Tiny
Sound Waves Loudness Perception

Τί είναι η ένταση του ήχου;

Το αυτί έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να χειριστεί ένα τεράστιο φάσμα επιπέδων ήχου. Για να εκφραστούν τα επίπεδα ήχου σε αριθμούς που είναι πιο εύχρηστο, χρησιμοποιείται μια λογαριθμική κλίμακα, αντί για μία γραμμική. Αυτή η κλίμακα είναι η κλίμακα decibel (db) η οποία ξεκινάει από το μηδέν (0 dB) που είναι ο πιο χαμηλός ακουστικά ήχος που μπορεί να αντιληφθεί ένα υγιές ανθρώπινο αυτί.

Πώς αντιλαμβανόμαστε την ένταση του ήχου;

Η σχετική ένταση όμως που αντιλαμβανόμαστε είναι ένα υποκειμενικό ψυχολογικό φαινόμενο, δεν είναι κάτι που μπορεί να μετρηθεί αντικειμενικά. Παρόλο που κάθε αύξηση κατά 3dB αντιπροσωπεύει διπλασιασμό της ηχητικής πυκνότητας ή της ακουστικής ισχύς, οι περισσότεροι από εμάς αντιλαμβάνονται έναν ήχο δύο φορές πιο δυνατό από ένα άλλο όταν είναι περίπου 10 dB μεγαλύτερος. Έτσι ένας ήχος στα 50dB έχει 10 φορές μεγαλύτερη ισχύ από έναν ήχο στα 40dB και γίνεται αντιληπτός ως διπλάσιος σε ένταση.


Ο δείκτης ηχομείωσης Rw (C; Ctr)

Η ηχομονωτική ιδιότητα των υλικών ορίζεται από τον δείκτη R που αντιπροσωπεύει τη διαφορά μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών επιπέδων θορύβου, ενσωματώνει μία σταθμισμένη διόρθωση για το ανθρώπινο αυτί (C; Ctr) και εκφράζεται σε dB. Οι μετρήσεις λαμβάνονται εντός εργαστηρίου σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 140 και χρησιμοποιούν ένα τυποποιημένο φάσμα θορύβου που περιγράφονται στο EN ISO 717-1.


Ο δείκτης Rw αντιπροσωπεύει τις ηχομονωτικές ιδιότητες των παραθύρων. Ανάλογα με το πώς έχει κατασκευαστεί και τοποθετηθεί ένα παράθυρο, αποδίδει χαμηλότερα σε χαμηλές, μεσαίες ή υψηλές συχνότητες. Η διόρθωση Ctr χρησιμοποιείται συνήθως όταν η πηγή του θορύβου είναι ένας αυτοκινητόδρομος ταχείας κυκλοφορίας. Για το γενικό θόρυβο του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται η διόρθωση C. Και οι δύο διορθώσεις είναι γενικά αρνητικές και αφαιρούνται από το Rw για να καθορίσει τις ιδιότητες μείωσης του θορύβου ενός δομικού στοιχείου.

Ένταση

150 dB

140 dB

130 dB

120 dB

110 dB

100 dB

90 dB

80 dB

70 dB

60 dB

50 dB

40 dB

30 dB

20 dB

10 dB

0 dB

Αντίληψη

Όριο Κώφωσης

Απογείωση Jet

Πυροβολισμός

Όριο πόνου

Κομπρεσέρ

Αλυσοπρίονο

Τρένο

Αυτοκινητόδρομος

Ηλεκτρική σκούπα

Κλιματιστικό

Ψυγείο

Συνηθισμένη ομιλία

Ψίθυρος

Θρόισμα φύλλων

Αναπνοή

Όριο ακοής

Sound Proof Tiny

ΗΧΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο περιβαλλοντικός θόρυβος πρέπει να μειώνεται σε επίπεδα τα οποία είναι αποδεκτά στους ενοίκους και τους χρήστες. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για έναν καλό ύπνο τα επίπεδα θορύβου στο υπνοδωμάτιο δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 30 dB ενώ για την ομαλή διαβίωση προτείνουν λιγότερο από 40 dB για το σπίτι και έως 50 dB για το περιβάλλον εργασίας.


Τα κουφώματα συμβάλλουν δραστικά στην ηχομόνωση του σπιτιού ή του γραφείου σας και κατηγοριοποιούνται ανάλογα την ακουστική απόδοση.

Κατηγορία 2
Rw ≥ 32 dB

Κατοικία ή γραφείο με χαμηλό επίπεδο θορύβου, π.χ. σε περιφερειακή συνοικία.

Κατηγορία 3
Rw ≥ 37 dB

Κατοικία ή γραφείο με μεσαίο επίπεδο θορύβου, π.χ. μέσα στην πόλη.

Κατηγορία 4
Rw ≥ 42 dB

Κατοικία ή γραφείο με υψηλό επίπεδο θορύβου, π.χ. κοντά σε ΜΜΜ (τραμ, τρόλεϊ, κ.α.).

Κατηγορία 5
Rw ≥ 47 dB

Θορυβώδης κατοικία ή γραφείο, π.χ. κοντά σε αυτοκινητόδρομο ή αεροδρόμιο.

ΤΖΑΜΙΑ

Στα κουφώματα, το τζάμι καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη επιφάνεια. Έτσι οι ηχομονωτικές ιδιότητες του τζαμιού έχουν και την μεγαλύτερη επίδραση στις ηχομονωτικές ιδιότητες ολόκληρου του κουφώματος. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να βελτιώσουμε τις ηχομονωτικές ιδιότητες του τζαμιού και μπορούν όλοι σχεδόν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά για να πετύχουμε απίστευτες ηχομειώσεις.

Πάχος Τζαμιού

Τα τζάμια είναι διαθέσιμα σε διάφορα πάχη. Όσο πιο χοντρό το τζάμι τόσο μεγαλύτερη η μάζα, και όσο μεγαλύτερη η μάζα τόσο μειώνεται και η μετάδοση του ήχου.

ΤΖΑΜΙ

Ηχομόνωση Rw

4 mm

30 (-2; -2) dB

5 mm

31 (-2; -2) dB

6 mm

32 (-1; -2) dB

8 mm

33 (-1; -2) dB

10 mm

35 (-1; -2) dB

Διάκενο Τζαμιών

Το μέγεθος του διάκενου μεταξύ των τζαμιών του υαλοπίνακα, είτε διπλός είτε τριπλός, κάνει μια σημαντική διαφορά στο επίπεδο της μόνωσης του θορύβου. Συνήθως ένα μεγάλο κενό αέρα θα βελτιώσει την ηχομόνωση, αφού η μετάδοση του ήχου στον αέρα είναι πολύ πιο αργή από ότι στα στερεά.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τζάμια

Διάκενο

Ηχομόνωση Rw

4/12/4

4mm / / 4mm

12mm

31 (-1; -4) dB

4/15/4

4mm / / 4mm

15mm

32 (-1; -4) dB

4/20/4

4mm / / 4mm

20mm

33 (-1; -5) dB

Τριπλή Υάλωση

Εκτός από την καλύτερη θερμομόνωση, οι τριπλοί υαλοπίνακες παρέχουν και καλύτερη ηχομόνωση. Αυξάνοντας αθροιστικά το συνολικό πάχος των τζαμιών συνδυαστικά με το επιπλέον διάκενο και το πρόσθετο εμπόδιο του τρίτου τζαμιού, προκύπτει περαιτέρω μείωση στη μετάδοση του ήχου.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τζάμια

Διάκενο

Μάζα Γυαλιού

Ηχομόνωση Rw

4/12/4

4mm / / 4mm

12mm

8mm

31 (-1; -4) dB

4/12/4/12/4

4mm / / 4mm / / 4mm

12mm / / 12mm

12mm

32 (-1; -5) dB

Διαφοροποίηση Τζαμιών

Διαφοροποιώντας το πάχος των τζαμιών του υαλοπίνακα πετυχαίνουμε μείωση του θορύβου σε διαφορετικές συχνότητες. Ως αποτέλεσμα, ένας διπλός ή τριπλός υαλοπίνακας με τζάμια διαφορετικού πάχους το καθένα και ανεξάρτητα ποιό θα είναι έξω και ποιό μέσα, θα είναι αποτελεσματικός στη μείωση του θορύβου σε ένα ευρύτερο φάσμα συχνοτήτων από ό,τι αν όλα τα τζάμια ήταν το ίδιο πάχος.


Το όφελος μάλιστα είναι τόσο μεγάλο ώστε ακόμη και δύο διαφορετικά σε πάχος τζάμια με ένα μικρό διάκενο να έχουν υψηλότερη ηχομόνωση από τρία τζάμια με μεγαλύτερη αθροιστικά μάζα γυαλιού και δύο μεγαλύτερα διάκενα αλλά ιδίου πάχους το κάθε τζάμι.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τζάμια

Διάκενο

Μάζα Γυαλιού

Ηχομόνωση Rw

6/12/6/12/6

6mm / / 6mm / / 6mm

12mm / / 12mm

18mm

34 (-2; -6) dB

6/12/4/12/8

6mm / / 4mm / / 8mm

12mm / / 12mm

18mm

39 (-1; -4) dB

8/12/4/12/6

8mm / / 4mm / / 6mm

12mm / / 12mm

18mm

39 (-1; -4) dB

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τζάμια

Διάκενο

Μάζα Γυαλιού

Ηχομόνωση Rw

4/12/6

4mm / / 6mm

12mm

10mm

34 (-1; -4) dB

4/18/4/18/4

4mm / / 4mm / / 4mm

18mm / / 18mm

12mm

32 (-1; -5) dB

6/18/6/18/6

6mm / / 6mm / / 6mm

18mm / / 18mm

18mm

36 (-3; -7) dB

Πολυστρωματικά Τζάμια

Τα πολυστρωματικά τζάμια ασφαλείας εκτός από ασφάλεια (παθητική και ενεργητική), προσφέρουν και υψηλή ηχομόνωση. Η μεμβράνη PVB Standard που βρίσκεται ενδιάμεσα έχει την ιδιότητα να απορροφάει πολύ μεγαλύτερο εύρος ηχητικών κυμάτων από ότι το ίδιο το γυαλί. Επιπρόσθετα αντί για απλή μεμβράνη, μπορεί να τοποθετηθεί ειδική ακουστική μεμβράνη PVB Silence για ακόμα υψηλότερα επίπεδα ηχομόνωσης.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τζάμια

Μεμβράνη

Μάζα Γυαλιού

Ηχομόνωση Rw

6

6mm

6mm

32 (-1; -2) dB

33.1

3mm+3mm

1 PVB St 0.38mm

6mm

33 (-1; -2) dB

33.1Si

3mm+3mm

1 PVB Si 0.38mm

6mm

35 (0; -3) dB

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.